دلایل نوسان تجارت خارجی در دولت روحانی

آمارهای سازمان برنامه و بودجه کشور نشان می دهد میزان واردات کشور در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲، ۱۲.۲ درصد کاهش یافته ولی میزان صادرات کشور در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۲ تقریبا بدون تغییر باقی مانده است.

به گزارش رادار اقتصاد ، یکی از بخش های گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور درباره دستاوردهای دولت های یازدهم و دوازدهم به موضوع تجارت خارجی اختصاص دارد.

براساس گزارش مذکور، صادرات غیر نفتی کشور با احتساب میعانات گازی در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۲ یک صدم درصد کاهش یافته و از ۴۱ میلیارد و ۸۴۷ میلیون دلار در سال ۱۳۹۲ به ۴۱ میلیارد و ۳۷۰ میلیون دلار رسیده است. 

در دو سال اخیر و با وضع تحریم های جدید آمریکا از سال ۹۷ تجارت کشورمان دچار محدودیت ها و مشکلات دیگری نیز شده است و همین موضوع مشکلات صادرکنندگان را در بازارهای هدف چند برابر کرده است. البته با سیاستگذاری های دولت مبنی بر توسعه تجارت با کشورهای همسایه و همچنین انعقاد قرارداد تجاری با کشورهای اوراسیا برخی از این مشکلات صادراتی حل شد و به عبارتی محدودیت هایی که در صادرات به کشورهای اروپایی بوجود آمده تا حدودی  از طریق توسعه ارتباطات تجاری با کشورهای همسایه جبران شده است. 

در مجموع، عوامل کاهش صادرات را می توان استمرار تحریم ها و محدودیت های ناشی از آن، مشکلات نقل و انتقال مالی، ضعف ساختاری، عدم حمایت لازم از صادرکنندگان در شرایط جنگ اقتصادی، محدودیت ها و صدور بخشنامه های خلق الساعه ، سیاست های بانک مرکزی و عدم انطباق آن با شرایط فعلی اقتصادی کشور از جمله عوامل موثر بر تجارت خارجی کشور است. 

براساس گزارش سازمان برنامه و بودجه کشور، واردات کشور در سال ۱۳۹۸ نسبت به سال ۱۳۹۲ در مجموع ۱۲.۲ درصد کاهش یافته است و از ۴۹ میلیارد و ۷۰۹ میلیون دلار در سال ۱۳۹۲ به ۴۳ میلیارد و ۷۳۵ میلیون در سال ۱۳۹۸ رسیده است. 

گفتنی است کاهش واردات نتیجه سیاست های اخیر دولت در کنترل درآمدهای ارزی است به طوری که با توجه به تحریم های  ظالمانه آمریکا در سال ۹۷ و محدودیت های ناشی از فروش نفت، درآمدهای ارزی کشور به شدت کاهش یافت. به همین دلیل، دولت واردات ۱۴۰۰ قلم کالای غیر ضروری و کالاهایی که مشابه آن در داخل کشور تولید می شد را ممنوع کرد.  این محدویت های وارداتی همچنان ادامه دارد بطوری که در حال حاضر بیش از ۲۴۰۰  قلم کالای غیر ضروری ممنوعیت وارداتی دارند و کالاهای وارداتی کشور فقط شامل کالاهای سرمایه ای، واسطه ای و همچنین مواد اولیه تولید می شود. 

۶ شهریور ۱۳۹۹ - ۱۰:۲۸
کد خبر: 632
منبع: خبرگزاری فارس

برچسب‌ها

نظر شما

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
  • نظرات حاوی توهین و هرگونه نسبت ناروا به اشخاص حقیقی و حقوقی منتشر نمی‌شود.
  • نظراتی که غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نمی‌شود.
  • captcha